Företagsänglarna

Nyheter

Stories: Ihus

Ihus är ett fastighetsbolag vars syfte är att skapa tillväxt och utveckling för Uppsala kommun genom att tillhandahålla rum att utvecklas i. Vi passade på att fråga Maria Säfström varför Ihus valde att engagerade sig i Företagsänglarna 2018.

Hur fick ni upp ögonen för detta projekt?

Vi har faktiskt varit med ända från början och det var Patric Salmonsson som kom till oss och berättade om sin idé. Vi såg direkt kopplingen till vår egen verksamhet och det vi vill främja!

Varför stöttar ni Företagsänglarna?

För att effekten av Företagsänglarna ger ett positivit gensvar på så många plan. Att fånga upp bra affärsidéer och kunna främja entreprenörskap är viktigt. Att ha fem så här engagerade personer som vi har i änglarna som sprider sin kunskap och sin entusiasm hoppas vi ger styrka till fler än de som deltar i programmet att våga satsa på sig själva och sina idéer. Vi hoppas såklart också på att en och annan får upp ögonen för oss och om de så småningom har behov av en verksamhetslokal vill vända sig till oss. Vi vill kunna hjälpa Uppsalas småföretagare att hitta rätt och kunna växa och utvecklas här i staden. Rätt lokal är en pusselbit som inte bör glömmas bort.

Vad är det bästa med entreprenörskap?

Det bästa med entreprenörskap måste ändå vara möjligheten att få utveckla sin idé efter eget huvud och se hur det bidrar till att lösa problem, eller skapa jobb, eller vad det nu är en vill åstadkomma.

Varför är det viktigt med entreprenörskap?

Därför att alla former av företagande behövs, små företag så väl som stora. Människor behöver möjligheten att förverkliga sina drömmar och modet att försöka. För vissa är det att ge sig in i entreprenörskapet. Jag tror också att det är viktigt för samhällets utveckling då entreprenörskap för mig också representerar något slags nytänkande.

Vad är det viktigaste att tänka på i uppstarten av sin företagsidé?

Jag tror att det viktigaste är att företagsidén, för att vara livskraftig på lång sikt, måste vara väl genomtänkt och verkligen lösa ett behov, problem eller dilemma för människor. I uppstarten blir det därför viktigt att snabbt testa sin idé och ”verklighetsförankra” den och lära känna och förstå den marknad som en tänker sig ska köpa idén.

Vad är de största skillnaderna med entreprenörskap idag jämfört med för 10 år sen?

Jag vet inte om jag kan jämföra just i ett 10-års perspektiv men jag tycker i alla fall att entreprenörskap är ganska hett och något rätt coolt nu jämfört när jag gav mig ut på arbetsmarknaden. Jag hade inte möjlighet att driva UF-företag till exempel och att starta eget företag var inget som ens togs upp, varken i skolan eller på universitetet som ett alternativ som jag minns det.

Har det blivit bättre eller sämre? På vilket sätt?

Jag tycker det helt klart verkar mycket bättre idag. Sen kan inte alla bli entreprenörer eller starta eget företag men jag tycker att det är superviktigt att möjligheten finns och ses som något positivt.

Tack för din röst! Något blev fel! Du har redan röstat!

Vi håller tummarna för att din favorit-entreprenör i Folkets Röst vinner tävlingen!

Testa att rösta igen!

Du kan bara rösta en gång!